Rum, een veelzijdige drank!

Het Latijnse woord voor suiker is Saccharum. “Rum” is hiervan afgeleid en dat is niet voor niets. De sterke drank wordt namelijk bereid uit de bijproducten van suikerriet of suikersiroop, beter bekend als melasse. Rum kunt u mixen, puur drinken, u kunt ermee koken en in sommige landen wordt rum gebruikt als grondstof voor zoetwaren- en voedingsmiddelen. Er zijn verschillende soorten rum en ruim 40 landen van herkomst, waaronder Nederland. Dit alles maakt dat rum één van de bekendste en meest veelzijdige sterke drank ter wereld is.

Oorsprong van rum

Overal ter wereld wordt rum gedistilleerd. Vooral in gebieden waar suikerriet groeit, is de drank extra populair, zoals in Brazilië waar waarschijnlijk de oorsprong ligt van rum. Kolonisten plantten daar suikerriet aan en dit verspreidde zich over andere landen in het Caribisch gebied en Centraal- en Zuid-Amerika. De slaven van grote suikerrietplantages ontdekten dat ze de resten die overbleven tijdens het productieproces van suiker (melasse), met toevoeging van water en gist, konden laten fermenteren tot een alcoholische drank. Na distillatie hiervan blijft een heldere, sterke vloeistof over, wat minimaal één jaar moet rijpen. In tropische landen gaat het rijpingsproces vaak iets sneller. Meestal wordt de drank rond een alcoholpercentage van 40% gebotteld. Tegenwoordig wordt rum ook in andere delen van de wereld geproduceerd, zoals in Azië en Europa.

Populairste soorten rum

  • bruine rum: Als de rum in eikenhouten vaten rijpt dan krijgt de rum een bruine kleur. Bruine rum is steviger van smaak en heerlijk om puur te drinken, maar is ook een prima basis voor cocktails.
  • witte rum: Rijpt de rum in stalen tanks dan blijft de rum kleurloos. Witte rum is lichter van smaak en daardoor een ideale basis voor cocktails.
  • flavoured rum: Rum met een smaakje. Tijdens het distillatieproces worden kruiden, karamel, fruit, koffie of kokos toegevoegd. Flavoured rum kan zowel puur gedronken worden maar is ook heerlijk in een cocktail.
  • zwarte rum: Door toevoeging van melasse en/of karamel ontstaat een zeer donkere kleur.

Stijlen rum

Afhankelijk van de herkomst van de rum is de drank onder te verdelen in 3 verschillende stijlen:

Engelse stijl: Dit is één van de oudste stijlen en ook de meeste bekende rumstijl ter wereld. Het is de stijl die komt uit landen met een lange rum-historie zoals Jamaica, Barbados en Trinidad & Tobago. Het is een donkere en krachtige rumsoort, gemaakt van gebruikte melasse, meestal gestookt in potstills en gerijpt op eikenhouten vaten.

Franse stijl: deze Franse productiewijze heeft een beschermde herkomstbenaming, een zogeheten AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Het is afkomstig uit Franssprekende landen en oud-koloniën, waaronder in Martinique en Guadeloupe. Het betreft vooral fruitige, complexe en elegante rumsoorten, gemaakt van 100% vers suikerriet sap en wordt gestookt in Column stills.

Spaanse stijl: dit zijn rumsoorten met een constante kwaliteit door rijping middels het solera-systeem. Het zijn opgestapelde vaten waarbij de inhoud van de bovenste en jongste distillaten via een slang zakt naar de onderste en oudste vaten en vanaf onderaan afgetapt wordt om te bottelen. Deze rumstijl is afkomstig uit Zuid-Amerika en landen in het Caribisch gebied, zoals Cuba, de Dominicaanse Republiek en Guatemala. Het zijn veelal lichte en zachte soorten, gemaakt van melasse en worden meestal gestookt in column stills.

Rum op leeftijd

Bij rum is het niet verplicht om de jongste leeftijd van de blend te vermelden op het etiket, zoals bij whisky wel het geval is. De leeftijdsaanduiding op een fles rum kan bijna nooit worden aangegeven doordat er vaak gebruik is gemaakt van het solera-systeem. Qua leeftijd is rum onder te verdelen in 3 categorieën:

  1.  Ongerijpt/ kort gerijpt: 0-5 jaar
  2. Gerijpt: 5-15 jaar
  3. Lang gerijpt: langer dan 15 jaar

 Lekkere recepten met rum

 Mojito 

   Ingrediënten:
• 1 tl rietsuiker
• 1 takje munt
• 4 partjes limoen
• ijsblokjes
• 40 ml Old Captain Rum wit
• 7 Up of Sprite

 

 

 

Bereidingswijze:
Doe de rietsuiker met een aantal muntblaadjes in een tumbler en kneus de bladeren. Doe de partjes limoen erbij en druk deze een beetje uit. Roer het geheel door elkaar en schenk het over in een longdrinkglas. Voeg de rum toe met wat ijsblokjes en vul het geheel aan met 7 Up of Sprite. Roer goed door. Garneren met een schijfje limoen.

 Daiquiri

  Ingrediënten:
• ijsblokjes
• 4 cl Estaro rum wit
• 2 cl limoensap
• 1 tl rietsuikersiroop
• crushed ice
• limoenschil

 

 

 

Bereidingswijze:
Doe de ijsblokjes, de rum, het limoensap en rietsuikersiroop in een shaker. Shake goed door. Giet de gezeefde mix in een cocktailglas dat voor de helft gevuld is met crushed ice. Garneren met een limoenschil.